Koniec lata i początek jesieni to najlepszy czas, aby pomyśleć o budowaniu swojej odporności. Ciepłe dni niedługo będą tylko wspomnieniem, a ich miejsce zastąpi chłód i wilgoć. Taka pogoda nie sprzyja spacerom, wpływa na zmniejszenie produkcji witaminy D oraz powoduje, że w naszym otoczeniu zaczyna pojawiać się coraz więcej kichających i kaszlących osób. Jesienna pora to prawdziwe wyzwanie dla naszego organizmu, dlatego już teraz warto pomyśleć jak można zabezpieczyć się przed złapaniem infekcji.

Daj sobie odpocząć

Natłok domowych i zawodowych obowiązków może spędzać sen z powiek. W takich warunkach nie jest łatwo wyrobić sobie nawyk spania przez 7 godzin dziennie, ale na pewno trzeba nad tym pracować. Podczas snu nasz organizm regeneruje się i zdobywa siłę na walkę z zarazkami. Poza tym, niewysypianie się to tak naprawdę błędne koło. Brak snu powoduje, że nie wykonujemy swoich zadań w 100%, a stres zaczyna się kumulować. Stres i zmęczenie to dwóch najwiekszych wrogów odporności.

Nie zapominaj o warzywach

Wiosną, a szczególnie latem, jemy dużo smacznych owoców. Dzięki temu, nie są nam straszne niedobory witamin czy mikroelementów. Jesienią zdarza się, że nie pamiętamy o jedzeniu odpowiedniej ilości warzyw lub są one jedzone przez nas chętnie. Warto zapoznać się z różnymi przepisami na warzywne dania i wybrać takie, które faktycznie będziemy zjadać. Warzywna zapiekanka czy pasztet z cukini są dla większości osób dużo smaczniejsze niż sałata z pomidorem ze szklarni. Dobrym sposobem na przemycenie warzyw do diety jest picie dobrej jakości soków warzywnych lub owocowo-warzywnych. Przykładowo, w soku z kiszonych buraków znajdziemy wiele cennych witamin, ale też żelazo czy kwas foliowy, które pomagają uchronić organizm przed anemią. Najsmaczniejszy sok z kiszonych buraków to ten z dodatkiem jabłka. Same jabłka to również bogate źródło witamin i dobrze jest przegryzać je w ciągu dnia. Jesień to sezon właśnie na te owoce, dlatego szkoda byłoby o nich zapomnieć.

Nawadniaj organizm

Wspomniany wcześniej sok z kiszonych buraków to jeden z produktów, które jednocześnie dostarczą nam niezbędnych dla dobrego zdrowia substancji odżywczych i dopomogą osiągnąć optymalną dawkę płynów. Innym magicznym napojem, który wspomaga odporność, jest napar z czystka. Nie wszystkim odpowiada jego lekko gorzkawy smak, dlatego dobrze  wymieszać go z odrobiną miodu. Ma on szereg dobroczynnych właściwości m.in. działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwbólowo. Nie można też zapomnieć o czystej wodzie. Najlepiej kupować ją w niedużych butelkach, mieszczących się bez problemu w torebce czy plecaku. Dzięki temu, będzie ona zawsze pod ręką i łatwiej będzie zapanować nad wypijaną ilością płynów.