Węgiel aktywny a gorzelnictwo

Proces wytwarzania niskoprocentowego alkoholu w domowym zaciszu często wiąże się z koniecznością zakupu części surowców, niezbędnych do choćby oczyszczenia alkoholu. Przydaje się w tym względzie węgiel aktywny, którego zadaniem jest… no właśnie, jakie zadanie może mieć węgiel, kojarzony przede wszystkim z brudzącą czernią, w tworzeniu idealnego napitku?

Odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta, o ile znamy podstawy budowy oraz działania węgla aktywnego jako takiego. Warto mieć na uwadze, że jest on składnikiem niezbędnym w procesie czyszczenia alkoholu, a więc czynienia go lepszym na pewnym etapie produkcyjnym, a co za tym idzie – uzyskiwaniem lepszego napitku w pełnym procesie fermentacji.

Czym jest węgiel aktywny?

[caption id="attachment_10247" align="alignleft" width="200"]Węgiel aktywny ze sklepu winodomowe.pl Węgiel aktywny ze sklepu winodomowe.pl[/caption]

Węgiel w formie aktywnej czy aktywowanej to substancja, w skład której wchodzi grafit oraz sadza; jest to jedna z form węgla pierwiastkowego. Węgiel znany jest ze swoich właściwości absorpcyjnych, co sprawia, że jest często stosowany przede wszystkim w laboratoriach, przy pracy z innymi pierwiastkami i związkami chemicznymi. Jego duża powierzchnia w porównaniu do jednostkowej masy wynika przede wszystkim z porowatej, charakterystycznej struktury; to właśnie te mikropory absorbują rozmaite związki. Co istotne, węgiel jest tani w produkcji oraz tani w kupnie, dodatkowo łatwy w utylizacji oraz pozwalający na odzyskiwanie metali ciężkich, które zostały zabsorbowane z danego związku chemicznego. Jednocześnie sam pozostaje substancją nietoksyczną, dlatego stosuje się go m.in. w medycynie przy rozmaitych formach zatruć pokarmowych. Produkt można zakupić dokładnie w tym miejscu: https://www.winodomowe.pl/product-pol-687-Wegiel-aktywny-Fantom-1-7L.html.

Węgiel w gorzelnictwie

Stosowany w gorzelnictwie węgiel aktywny nie ma żadnej specjalnej formy – jest to taki sam węgiel jak każdy inny. Jego zadaniem jest ulepszenie pozyskiwanego alkoholu, zwłaszcza niskoprocentowego, bo przy wysokoprocentowym węgiel bardzo szybko się zużywa. Z uwagi na absorpcyjny charakter węgla stosuje się go przede wszystkim, jak można się domyślać, w usuwaniu rozmaitych niepożądanych substancji, ale także zapachów. Co więcej, zastosowanie węgla nie wymaga specjalistycznych urządzeń, a wystarczy zwykły system z filtrem węglowym uzupełnianym produktem kupowanym na wagę. Przez tego rodzaju filtr można przeprowadzić destylat raz bądź kilka razy, zależnie od konkretnych potrzeb. Co ważne, w procesie filtrowania warto zadbać o to, aby destylat był możliwie chłodny, co optymalizuje właściwości węgla aktywnego.

Proces oczyszczania destylatu za pomocą węgla pozwala uzyskać alkohol o lepszym smaku oraz aromacie. Pomaga też usunąć z niego m.in. metale ciężkie, np. obecne w nastawie owocowym.